Tjejmilen 21K

Tjejmilen är ett lopp du säkerligen hört talas om tidigare. Detta är ett lopp som går av stapeln i Stockholm varje år under augusti månad. Loppet är endast för tjejer, därav det fyndiga namnet, och anordnades för första gången år 1984. Tjejmilen 21K är en uppgraderad variant av Tjejmilen som bjuder på samma härliga stämning, men distansen är 21 098 meter, alltså ett halvmaraton. Loppet, som arrangerades för första gången år 2018, arrangeras i Stockholm i början av våren och bjuder på vackra vyer över Södra Djurgården. Detta lopp är ett utmärkt alternativ för den som söker efter en utmaning och som vill testa sina gränser.

För den som tidigare sprungit Tjejmilen kan Tjejmilen 21K vara ett bra nästa steg, särskilt om målet är att någon gång springa ett maraton. Loppet kan dessutom vara ett bra träningstillfälle för den som anmält sig till ASICS Stockholm Marathon, som anordnas några veckor senare. Banan går som sagt runt Södra Djurgården och bjuder på magiska vyer, särskilt om vårsolen väljer att kika fram. Omkring 2 000 löpare deltog i premiärloppet under 2018 och loppet blev en riktig succé bland löparna. Många menar att det skapas en helt annan gemenskap när enbart tjejer deltar och nog märks det på de bilder du kan se ifrån evenemanget.

Dela sträckan med en kompis

Något som får just detta lopp att sticka ut lite extra i mängden är möjligheten att kunna “dela” loppet med en kompis. Detta kallas för Duoklassen och här anmäler du dig helt enkelt tillsammans med en släkting eller väninna. Den ena springer en lite längre sträcka på 12 kilometer och den andra springer de sista 9 kilometerna. Självklart springer du tillsammans med övriga duo-deltagare, så att alla tjejer får möjlighet att heja på varandra. Efter loppet kommer löparduon att se sin totala tid som lag, men även sina individuella tider. Detta upplägg kan vara en utmärkt uppvärmning för kompisparet som planerar att springa hela loppet i framtiden.

Priser i loppet

I Tjejmilen 21K delas det inte ut vanliga medaljer som oftast bara ligger och dammar hemma i något hörn. Här får istället de som klarar loppet istället en kedja med en berlock som de faktiskt kan använda till vardags. På så sätt kan kvinnorna ständigt påminnas om deras prestation i loppet och till och med hämta självförtroende ifrån det. Dessutom byter arrangörerna ut berlocken varje år, så den som springer varje år kommer snart att ha en liten samling. År 2018 var berlocken ett litet hjärta och år 2019 kommer den i form av den kraftiga kvinnosymbolen. Det är ett roligt och unikt koncept som har flera fördelar.

Om du vill anmäla dig

Om du känner att Tjejmilen 21K är något för dig kan du anmäla dig enkelt och snabbt på nätet. Ha dock i åtanke att anmälningsavgiften varierar beroende på när du väljer att anmäla dig. Ju tidigare du skickar in din anmälan, desto mer pengar kommer du att spara. Vid anmälan till Duoklassen får den som anmält laget ett bekräftelsemejl, vilket betyder att det finns möjlighet att överraska kompisen eller familjemedlemmen genom att ge bort en startplats. Kom ihåg att din anmälan är bindande och att platserna i loppet inte kan överlåtas. När det gäller betalning av avgiften kan du använda dig av kortbetalning, banköverföring eller faktura.

Tips innan du deltar

Innan du deltar i Tjejmilen 21K finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Först och främst bör du läsa igenom deltagarinformationen noggrant. Denna får du tillgång till i samband med din anmälan. Du bör även se till att träna lite lättare dagarna innan loppet. Du vill inte slita ut dig, men samtidigt bör du hålla igång. Öka gärna ditt kaloriintag innan det är dags att springa, då ett halvmaraton kommer att ta på dina energireserver. Satsa på bra kolhydrater och rikligt med vätska. Sist men inte minst, sätt upp realistiska mål och stressa inte i starten av loppet – du kan jaga positioner senare.

Leave a Comment