Stockholm Halvmarathon 2019

Vad är Stockholm Halvmarathon?

Som man hör på namnet så är Stockholm Halvmarathon ett lopp som äger rum i Sveriges huvudstad Stockholm och är 21 km långt, det vill säga ett halvmarathon. Detta är ett årligt lopp som är någon gång i september varje år. I år, 2019, så går loppet av stapeln den 7 september, vilket är en lördag. Detta är det 19:e Stockholm Halvmarathon, vilket säger att loppet inte är så gammalt. Dock arbetar de flitigt med att de ska bli en tradition för många löpare att springa de varje år. Varje år så är det ungefär 15 000 löpare som kommer till start, varav dessa löpare tillhör 80 olika nationer. 

Banan 

Ett halvmarathon är såklart inte lika krävande som ett riktigt marathon, det förstår ju alla. Faktum är att man kan ta sig igenom ett halvmarathon om man tränar löpning kanske 3 gånger i veckan och springer minst två rundor på 15 km innan man startar. Med andra ord kan rätt många träna sig till ett halvmarathon utan att behöva satsa allt på löpningen. Ett riktigt marathon däremot, där krävs det träning i minst ett år innan. Tänk dig att efter du sprungit ett halvmarathon, så ska du springa ett till. Det är otroligt krävande och innebär att man måste lägga upp ett träningsschema minst ett år innan om man inte är tränad sen innan. Man bör också ha sprungit ett halvmarathon och en runda på 3,5 mil innan man ställer sig vi startlinjen. Detta gör att ett halvmarathon oftast är den populärare distans för många som vill springa ett längre lopp men inte har tiden eller orken att satsa på ett riktigt marathon. Men å andra sidan ska man inte underskatta 21 098 meter, då det är en riktig utmaning där det krävs mer än bara ett starkt pannben. Banan för Stockholm Halvmarathon är väldigt vacker då både start och mål är i området mellan Slottet, Riksdagshuset och Operan. Själva rundan beger sig först genom Kungsträdgården, genom klaratunneln och ut på Kungsholmen. Där springer man runt i princip hela Kungsholmen, förbi Rålambshovsparken och ut längs Norr Mälarstrand. Därefter springer man genom Slussen och ut på Söder Mälarstrand. Som du märker är det en runda med mycket vattenutsikt vilket är väldigt trevligt, istället för att springa inne bland husen och inte har speciellt mycket vackert att kolla på. Efter Söder Mälarstrand kommer du till Hornstull där du sedan viker in för att springa genom Tantolunden upp till centrala Södermalm. När du väl kommit hit är det inte många kilometer kvar. Därifrån springer du tillbaka genom Slussen och ut på Skeppsbron. Här är det många som hejar på dig då du endast har runt 800 meter kvar av ditt Stockholm Halvmarathon. Efter det svänger du vänster upp efter slottet och upp framför Riksdagshuset där du går i mål. Efter det är det en lång gata ner till Kungsträdgården där du kan gå på toa, få en goodiebag med bars, tidningar och liknande, samt din medalj såklart!

En stor folkfest

Stockholm Halvmarathon är mer än bara ett långt lopp. Det är också en folkfest. När man springer längs den 21 098 meter långa banan så står det massvis med personer som hejar på, peppar, dansar, delar ut vatten, energidryck och snacks. En dag då alla är glada och man visar medmänsklighet och peppar främmande människor. En fantastisk upplevelse! Detta är en typ av tävling där det inte förkommer någon form av betting i och med att det är motionärer som ställer upp och inte ett lag eller tävlingspersoner. Hit kommer man för att ha kul, njuta av Stockholm och alla fina personer som hejar på samt springa sig igenom ett halvmarathon!