Öland Marathon är ett välkänt lopp i Sverige som självklart arrangeras på Sveriges näst största ö, Öland, som ligger i anslutning till staden Kalmar. Ön nås via en bro och är främst känd för den kända campingen Böda men även för dess fornlämningar. Öland Marathon anordnas i en vacker miljö som ger deltagarna vackra vyer, inte minst över havet. Maratonloppet lockar därmed många löpare från fastlandet som är ute efter nya utmaningar. Loppet går av stapeln varje år i augusti och både seniorer och veteraner är välkomna att delta i tävlingen. Nedan ska vi titta lite närmare på Öland Marathon och vad som gäller för dig som är intresserad att anmäla dig.

Detta maratonlopp har anordnats i många år, närmare bestämt sedan år 2000. Det kanske inte är lika välkänt som Stockholm eller Göteborg Marathon men detta lopp bjuder helt klart på lite efterlängtad omväxling från stadslivet. Loppet arrangeras av friidrottsklubben Högby IF i norra delen av Öland och start samt mål i loppet är vid torget i Löttorp. Banan passar dessutom de flesta typer av löpare då den både är flack och lättsprungen. På så sätt ökar förutsättningarna för löpare att springa på en bra tid samtidigt som de får möjlighet att njuta av den vackra natur som omger banan. Låt oss titta lite närmare på hur banan ser ut i detalj.

Så ser banan ut

Starten för Öland Marathon är vid torget i samhället Löttorp. Därefter går en bit av slingan, närmare bestämt 2,1 kilometer, inne i den mysiga lilla orten innan den fortsätter mot Alvedsjö, Karlmarsund, Gudesjö och sedan tillbaka till Löttorp. Denna slinga, som är mycket flack, har en distans på 11,2 kilometer. Löpare fortsätter på banan tills dess att de sprungit en distans av 42 195 meter. Självklart är banan kontrollmätt i förväg. Längs med slingan finns även vätskestationer som serverar sportdryck, vatten och annat som hjälper löparna att hålla uppe sin energi. Det finns även möjlighet att lämna in egen dryck minst en timme före loppets start.

Prisutdelning

Alla som fullföljer loppet får självklart ta emot ett pris. I just detta lopp är priset extra intressant, då det kommer i form av en graverad fossil i öländsk kalksten. De första tre kvinnorna, männen och veteranerna i mål får dessutom DM-medaljer och de första två får även ÖM-medaljer. Som segrare i dam- och herrklassen blir du extra belönad då du dessutom vinner en middag för två på gourmetrestaurangen Kalk i Löttorp. Själva prisutdelningen sker så snart som möjligt efter loppet och priserna delas ut klass för klass. Oavsett om du vinner eller inte kommer du garanterat vara nöjd med din prestation och upplevelse på denna vackra ö.

Anmälan till loppet

Anmälan till Öland Marathon sker direkt via deras hemsida, där du även kan ta del av tidigare resultat, bilder och annan information som kan vara bra att ha innan loppet. Se till att hålla ett öga på det sista anmälningsdatumet, då du kommer få betala mer om du måste efteranmäla dig. Ordinarie anmälningsavgift för loppet är 350 kronor och att göra en efteranmälan kostar 450 kronor. Du betalar avgiften enkelt och säkert antingen via kort, Swish eller kontant på tävlingsdagen. Om du har frågor eller problem kan du alltid kontakta arrangören Högby IF via mejl för att få hjälp. Kontaktuppgifter hittar du på Öland Marathons egen hemsida.

Viktiga förberedelser

Innan du väljer att anmäla dig till Öland Marathon kan det vara bra att vara lite extra förberedd. En god idé kan till exempel vara att se över banan ordentligt för att få en viss uppfattning om hur du kommer springa. Du bör även se till att träna på rätt sätt innan loppet för att undvika utmattning och skador. När du väl har anmält dig, se till att vara på plats i god tid. På så sätt hinner du förbereda dig mentalt och slippa stressa. Starten går klockan 14:00 men nummerlapparna kan hämtas ut redan klockan 11:00. Värm upp ordentligt och se till att dricka mycket, både före och efter loppet.

Leave a Comment