Jönköping Marathon

Oavsett om det är första gången du ger dig på att springa ett maraton eller om du är en inbiten veteran är Jönköping Marathon ett lopp att testa på. Här kan du välja att gå all-in och genomföra ett helt maraton på 42 195 meter eller ta det lite försiktigare och springa ett halvt maraton, det vill säga 21 097,5 meter. Vill du ta del av den härliga stämningen som infinner sig runt loppet, men känner att du inte är redo för vare sig ett helt eller halvt maraton? Då kan du delta i Fun Run som utgörs av en bana på fem kilometer. Det anordnas även Mini Jönköping Marathon för de allra minsta.

2019 äger löparfesten rum den 22–24 augusti där lördagen den 24:e är dagen då de två längsta loppen går av stapeln. Innan den stora dagen är kommen är det självklart nödvändigt med träning, antingen enskilt eller i grupp. Vill du träna med andra som delar samma mål som dig kan du med fördel ansluta dig till Team Runner’s High som tränar varje måndag och varannan torsdag klockan 18.30 i Jönköping. Tillsammans med gruppen kan du till exempel testa på att springa banan som i slutet av augusti kommer utgöra banan för både Jönköpings hel- och halvmaraton. Du behöver inte föranmäla dig för att vara med på träningarna.

Loppet

Jönköping är en stad belägen precis vid Vättern och delar av loppet går därför utmed vattnet så att du som löpare kan njuta av den vackra naturen. Loppet går även genom Huskvarna och centrala delar av Jönköping. När du börjar närma dig målgång kan du höra hejaropen från publiken som sitter på läktarna som omger Munksjöbron, vilket kommer få dig att orka den sista biten. När du har gått i mål får du en medalj och en välfylld kasse innehållandes diverse smått och gott. Om du skulle sluta på topp-3 i din klass får du även priser från arrangörernas samarbetspartners. Alla medverkande får dessutom en t-shirt.

Fun Run och Mini Jönköping Marathon

Som vi nämnde kort ovan anordnas även ett Fun Run under Jönköping Marathon. Detta sker den 23 augusti klockan 18.00 och loppet är fem kilometer långt. Den som väljer att delta i Fun Run gör det främst för att ha roligt, inte för att försöka slå sitt personbästa. För att göra loppet extra roligt finns möjligheten att springa utklädd. Fun Run är öppet för alla, oavsett ålder och erfarenhet. Ett lopp som däremot har åldersgräns är Mini Jönköping Marathon. Detta lopp äger rum den 22 augusti och riktar sig till barn från noll till tolv år. Loppet är antingen 400, 800 eller 1 200 meter långt, beroende på barnets ålder.

Nödvändig information

För att anmäla dig till Jönköpings Marathon vänder du dig till dess hemsida. När det sedan är dags att hämta ut ditt startnummer ska du bege dig till stora tältet på expo-området i Knektaparken, samma park som loppet utgår ifrån. Målområdet är på Munksjöbron, cirka 1,3 kilometer från starten. Det finns parkering i närheten av både start- och målområdet men observera att avgift tillkommer. För den som vill byta om samt duscha görs detta på Friskis & Svettis City som ligger ungefär 1,3 kilometer från startområdet. Det är även Friskis & Svettis som håller i uppvärmningen på expo-området. Utmed banan finns givetvis flertalet vätskestationer med vatten och sportdryck samt hallonlakritsskallar och efter 13 km delas bananer ut.

Sammanfattning

Jönköping Marathon äger rum den 22–24 augusti och består av ett hel- eller halvmaraton. Det är även möjligt att delta i ett Fun Run den 23 augusti eller anmäla de allra minsta till Mini Jönköping Marathon den 22 augusti. Jönköping Marathon går utmed Vättern, genom Huskvarna och genom centrala Jönköping. Starten äger rum i Knektaparken och målgången görs på Munksjöbron, omringad av åskådare som hejar på löparna. För att anmäla dig till loppet klickar du in dig på Jönköping Marathons hemsida och klickar sedan på fliken “Anmälan”. Ditt startnummer hämtar du sedan på expo-området i Knektaparken tidigast den 22 augusti klockan 14.00. För att förbereda dig inför loppet kan du exempelvis ansluta dig till Team Runner’s High.

Leave a Comment