Helsingborg Marathon

Helsingborg Marathon är efter högt ansedda Stockholm marathon det mest prestigefyllda i Sverige. Det är ett årligt lopp som sträcker sig genom stora delar av Helsingborg. Starten börjar i centrala Helsingborg vid Sundstorget och slutar lite norr om starten – närmare bestämt vid Gröningen. Det allra första loppet skedde 2014, två år efter att den omåttligt populära idén föddes, med cirka 3 000 löpare. Det var Simon Wikstrand och Andreas Gartmyr som fick idén om att starta ett nytt maraton i Helsingborg. De insåg snabbt att staden bjöd på variation, det finns bland annat en vacker kuststräcka samt vackra naturområden att springa i. 2018 deltog ungefär 1 000 löpare.

För den som inte vill springa hela loppet finns det också halvmaraton, stafett och kids run för barnen som också har spring i benen. När du springer Helsingborg Marathon finns det givetvis vätskestationer längs vägen. Du kan också köpa ett tilläggspaket som finns till ett begränsat antal löpare. De innehåller en energidryck från Maurten som kallas Drink Mix 320, som används av elitlöpare för energipåfyllning under löpet. Annars får du vatten, apelsin och banan vid loppets vätskestationer så att du kan fylla på med energi. Tidtagningen sker med hjälp av ett chip som finns i din nummerlapp vilket är ett smidigt och bra sätt att ta tiden på.

Banans sträckning

Helsingborg Marathon börjar vid Sundstorget, som är i Helsingborgs centrum. Själva banan är som ett motsols varv runt staden, med mycket skiftande natur. Mållinjen är lite mer norrut om startplatsen, vid den så kallade Gröningen. De första sju kilometerna springs längs kusten. Efter det får du uppleva annan typ av natur i Ramlösa Brunnspark. Efter ett tag är det bondgården mitt i stan, Fredriksdal, som passeras innan vyerna ändras till Helsingborgs Arena som ger en kontrast i upplevelserna. Under andra halvan av loppet kommer du passera forntida borgen Kärnan och Sofiero slottsträdgård bland annat. Även upploppet sker på en kuststräcka innan du når målet på Gröningen. Helsingborg Marathon bjuder på en fantastisk naturupplevelse.

Arrangörer, sponsorer och de olika loppen

De som arrangerar Helsingborg Marathon är dels den ideella organisationen Runners Society Helsingborg (RSH) och Helsingborg Marathon AB. Självklart har tävlingen också sponsorer, de som är huvudsponsorer är Dole och ATEA. Andra sponsorer är bland annat Ramlösa, Elgiganten och New Balance. Som vi nämnde i introduktionen finns det även andra versioner av loppet för de som inte vill springa ett helt maraton. Det finns till exempel ett halvmaraton som även det tar dig igenom vackra naturområden. Det finns också en stafett som gör att ni kan vara två till fyra personer som delar upp loppet sinsemellan. Självklart finns det också lopp för barn, ett på 650 meter och ett på 1 600 meter.

Praktisk information

Hur gör du för att anmäla dig till Helsingborg Marathon? Det gör du enkelt via deras hemsida och du kan anmäla dig till alla de olika loppen via den. Loppet går av stapeln i augusti varje år och sista anmälningsdagen är vanligtvis två veckor tidigare. Det finns en maxtid för löparna och den är sex timmar från start, starten för maratonlöpningen är klockan 10.00. Om du är i behov av boende kan du få fördelaktiga erbjudande både som löpare och familj till löpare. Mer information om detta hittar du på Helsingborg Marathons hemsida och där kan du även läsa mer praktisk information om du är intresserad av att delta.

Sammanfattning

Helsingborg Marathon är det näst största maratonloppet i Sverige, efter det stora Asics Stockholm Marathon. Tävlingen ägde rum för första gången 2014 men är mycket populär bland löparna. Du springer i en skiftande natur med både kuststräckor, naturreservat och parker vilket ger en skön omväxling. Självklart finns det vätskestationer längs banan där du kan fylla på med bland annat vatten och frukt. Helsingborg Marathon går av stapeln i augusti varje år och du anmäler dig enkelt via hemsidan. Det finns också en stafettlöpning, ett halvmaraton och en barnlöpning för de som inte vill springa ett helt maraton. Om du vill springa ett maraton i vacker skånsk natur så är detta perfekt.

Leave a Comment