Göteborg är en stad som lockar många, inte minst i oktober månad då Göteborg Marathon går av stapeln. Göteborgs Marathon är faktiskt Sveriges tredje största lopp efter Stockholm Marathon och Växjö Marathon, och det anordnas av Solvikingarna. Detta är ett lopp som funnits länge, närmare bestämt sedan 1972, och går av stapeln varje år i oktober. Distansen är på 42 195 meter, men det anordnas även en motionstävling med en distans på 21 097,5 meter, som är ett halvt marathon. I denna artikel ska vi titta närmare på Göteborg Marathon, dess historia och vad du behöver göra om du vill delta i detta populära lopp.

Vi börjar med att titta på loppets historia. Göteborg Marathon arrangerades för första gången år 1972 och har anordnats varje år sedan dess, med undantag för 1973 och 1986. Klubben bakom loppet är Solvikingarna, en löparklubb med omkring 425 medlemmar som grundades 1962. Solvikingarna är dessutom en av landets mest aktiva klubbar, sett till antalet tävlingsstarter. Utöver Göteborg Marathon arrangerar de Sylvesterloppet som går av stapeln varje nyårsafton. Till en början bestod Göteborg Marathon enbart av ett maratonlopp, men år 1996 infördes det även ett halvmaraton för att hjälpa till med finansieringen. Detta lockade allt fler deltagare som var mer bekväma med en kortare distans.

Loppets bana

Banan startar på anrika Slottsskogsvallen och följer sedan cykelbanan söderut vid kusten. Varje kilometer är markerad med en skylt och det finns vätskestationer efter var fjärde kilometer. Här kan löparna få vatten, sportdryck, banan och russin för extra energi. Istället för att gå i en slinga har banan en vändpunkt efter 10,55 km vid Lilla Amundön. Vissa delar av banan går alldeles intill havet, vilket betyder att du kan njuta av den härliga havsbrisen samtidigt som du kan beundra utsikten över den vackra skärgården. Det som gör just detta maraton extra populärt är den relativt plana terrängen som ger löparna goda förutsättningar att få bra tider.

Ett eller två varv

Springer du ett maraton kommer du att springa två varv på banan. Springer du en halvmaraton kommer du endast att springa ett. Start och mål är på samma ställe, alltså vid Slottsskogsvallen, och när du gått i mål kommer du att få vatten, sportdryck, kaffe/te, Coca Cola, banan och smörgås för att fylla på energinivåerna. Starten för halvmaraton är en halvtimme senare än för maraton, alltså klockan 11:30 istället för klockan 11:00. Om du vill få en bra översikt över hur banan ser ut kan du hitta en karta på Solvikingarnas hemsida. Att studera slingan kan vara en god ide när det kommer till förberedelser inför loppet.

Hur du anmäler dig

Du anmäler dig enklast direkt på hemsidan där du hittar en knapp för anmälan. Här blir du automatiskt placerad i en åldersgrupp. Tänk på att du enligt Svenska Friidrottsförbundets regler måste vara minst 17 år eller fylla 17 år samma år för att få delta i Göteborg Marathon. Anmälningsavgiften varierar beroende på vilket lopp du vill delta i, men den betalas smidigt via kort, Plusgiro eller Swish. Information om sista anmälningsdag finns på hemsidan, men oftast är det några dagar innan loppet går av stapeln. Det finns möjlighet att göra en efteranmälan på tävlingsdagen, men det kommer att bli dyrare. Taket för deltagande är 1 000 stycken, så se till att anmäla dig i tid.

Resultat och priser

Resultatet ifrån loppet kommer att visas på en anslagstavla, alternativt en skärm på tävlingsplatsen. När loppet är över kommer även resultatet att publiceras på Solvikingarnas hemsida. Alla som fullföljer loppet får en medalj, oavsett vilken tid de har. Det finns även möjlighet att strunta i medaljen och istället skänka 20 kronor till välgörande ändamål. När det kommer till segrarna i loppet får de tre främsta löparna i seniorklassen pris och även vinnarna i de olika veteranåldersklasserna. Dessutom delas ett särskilt pris ut för banrekord. I halvmaraton får de tre främsta kvinnorna och de tre främsta männen pris. Är du sugen på att testa om du har vad som krävs? Anmäl dig idag!

Leave a Comment