ASICS Stockholm Marathon

ASICS Stockholm Marathon, som även kallas Stockholm Marathon eller Stockholmsmaran, är det största maratonloppet i Sverige. Denna folkfest arrangeras i juni varje år. Om arrangemanget krockar med något annat så går det av stapeln i slutet av maj istället. Sedan 2010 heter loppet ASICS Stockholm Marathon eftersom huvudsponsorn är sportmärket ASICS. Första gången loppet arrangerades var år 1979 och då var det endast strax över 2 000 deltagare. Sedan dess har deltagarantalet växt stadigt. Vanligtvis har tävlingen fler än 18 000 anmälda löpare från många olika länder. Antalet som genomför loppet är dock alltid lägre eftersom vissa väljer att inte starta och andra måste bryta.

Bansträckningen är relativt flack vilket gör banan ganska lättsprungen jämfört med många andra maratontävlingar. Det innebär dock inte att ASICS Stockholm Marathon anses vara ett lätt maraton. Det som kan ställa till det för många löpare är det svenska vädret. Stockholm i början av juni kan bjuda på alla möjliga väder vilket gör ASICS Stockholm Marathon till ett medelsvårt lopp. Vissa år har vädret bjudit på över 30 grader och sol vilket har resulterat till en ökning av tidsgränsen, andra år har det varit mindre än 10 grader och blåst stormvindar och ösregnat. Olika väder passar olika löpare, men det osäkra vädret i juni gör det svårt för många att planera.

Om ASICS Stockholm Marathon

ASICS Stockholm Marathon är ett fantastiskt lopp och en riktig folkfest. Loppet har många sponsorer som bjuder på mat, dryck, aktiviteter och annat kul både innan, under och efter loppet. Starten går alltid klockan 12.00 och 12.10 där löparna är fördelade i två grupper. Eliten startar alltid längst fram i den första gruppen. Stockholm Marathon är det maratonlopp i Sverige som har flest elitlöpare., vilket gör att detta lopp får stor medial uppmärksamhet och loppet brukar tv-sändas. Maxtiden för löpare är 6 timmar och alla som kommer i mål inom den tiden får en ikonisk medalj. Medaljen utgörs av ett Stockholmsmotiv som varierar från år till år.

Banan

Banan i ASICS Stockholm Marathon är den klassiska maratondistansen 42 195 meter. Sedan år 1982 är loppet även SM i maraton. Löparna börjar och slutar på i princip samma plats vid Stockholms Olympiastadion. Starten går på vägen bredvid stadion och målgången sker inne i stadion efter att löparna sprungit ett segervarv inne på stadion. Det är en mäktig upplevelse enligt många av löparna. Fram tills år 2018 sprang deltagarna den klassiska tvåvarvsbanan i centrala Stockholm. Varven var nästintill identiska förutom att det andra varvet var något längre med en extra sträcka på Djurgården. Idag är banprofilen annorlunda för att ge mer variation och mer publikstöd. Start och målgång är dock desamma som tidigare.

Att tänka på innan och under loppet

Precis som andra maratonlopp är det viktigt att förbereda sig i god tid inför loppet. Utöver att träna ordentligt inför loppet är det viktigt att noggrant studera väderleksrapporten och klä sig därefter. Om vädret kommer att bli varmt och soligt krävs keps, solglasögon och solkräm för att undvika solsting. Oavsett väder är det viktigt att dricka vid varje vätskekontroll. Det erbjuds även energi i form av bananer, energigel, saltgurka och annat. Om du har möjlighet bör du testa sportdrycken och energigelen innan loppet för att se hur kroppen reagerar. Löpare kan även ta med sig sina egna gels. Efter loppet erbjuds alla löpare varm mat, goodiebag, dusch och dryck.

Sponsorer

ASICS är loppets huvudsponsor och således titelsponsor. Sponsorerna erbjuder löparna olika saker innan, under och efter loppet. Innan loppet erbjuds bland annat billigare tågbiljetter med SJ. Vid nummerlappsuthämtningen dagarna innan loppet är alla löpare inbjudna till sponsorn Zetas pastaparty. Under loppet ges dryck från Enervit Sport och saltgurka från Brinks Gurka. Mix Megapol ser till att musik spelas på väl utvalda platser underloppet. Ice Power kyler ned musklerna under loppet och efter loppet går det att få massage. Efter målgång får alla löpare en T-shirt, medalj, alkoholfri öl från Erdinger och en goodiebag fylld med saker från sponsorerna. Ovan nämns endast några av många sponsorer och de kan komma att ändras från år till år.

Leave a Comment